Luleå

Luleå är en framåtblickande industristad med en av Sveriges största hamnar. 

Staden är också ett metallurgiskt centrum med omfattande stålindustri och avancerad forskning. I Svenskt Näringslivs rankning av landets företagsklimat sticker Luleå ut som en av de bästa i norra Sverige. Detta tack vare att investeringsnivån i det lokala och regionala näringslivet har varit mycket hög samtidigt som Luleå kommun har fört en tillväxtorienterad politik och en nära dialog med näringslivet för att få underlag till sin utvecklingsplan. Kommunens övergripande mål för tillväxt är att skapa förutsättningar för en bred och växande arbetsmarknad. 

Det innebär att man bland annat jobbar aktivt för att ta tillvara utrikesföddas kompetens och locka nya företagsetableringar och investerare.

En spännande internationell etablering i Luleå är Facebooks europeiska datacenter som är Facebooks första investering utanför USA. Valet av Luleå som etableringsort kom sig dels av det naturligt kalla klimatet som är nödvändigt för att hålla nere temperaturen i serverhallarna, dels av det driftsäkra elnätet, de låga elpriserna och den rena energin.

Vid Luleå tekniska universitet bedrivs utbildning och forskning i världsklass, med cirka 16 000 studenter på fyra campusorter. Av universitetets budget på 1,6 miljard går mer än häften till forskning som bedrivs i nära samarbete med företag som Shell, Ericsson, Scania, LKAB, SKF, Airbus, Volvo Aero och IBM samt med andra ledande internationella universitet. Kommunen vill vara en nationell förebild inom matematik, teknik, naturvetenskap och digital kompetens. Målet är att minst 15 procent av de som lämnar gymnasieskolan ska söka en teknisk utbildning.

77 470 Befolkning
28 Antal fastigheter
205 tkvm Uthyrningsbar yta
3 778 mkr Marknadsvärde
I närheten av LULEÅ Centrum
  • Våra fastigheter
  • Våra bostäder

För att din upplevelse på Diös.se skall bli så bra som möjligt tillämpar vi cookies. Läs mer om Cookies här.

Acceptera och stäng