Falun

Affärschef Mikael Hedh om Falun

Vi satsar på att göra Falu centrum mer attraktivt. I början av förra året påbörjade vi ombyggnationen av Bergströms Galleria och sedan dess har gallerian utvecklats som en del av vår strategi kring stadsutveckling. 

Målet är att ta ett helhetsgrepp om alla våra fastigheter från Knutpunkten och Holmtorget till Bergströms galleria. Hela kvarteret och området kring kommer att få det lyft som krävs för att öka standarden och trivseln för både besökare och hyresgäster.

Parkeringshuset blir nu Knutpunktens vänthall för bussresenärer som också binder ihop fastigheten med centrum. I vänthallen flyttar Pressbyrån in under våren 2019. 

I slutet av 2017 inleddes försäljningen av våra nya bostadsrätter i brf Årummet som erbjuder bästa tänkbara läge i centrala Falun. Det är en påbyggnad av fastigheten Falan 22 och ett av flera projekt som syftar till att förtäta centrum med bostäder. Köptrycket har varit högt och inflyttning beräknas till sommaren 2019.

Här finns ett rikt kulturliv med Dalarnas museum och Dalateatern samt högskolans spetsutbildning Musikkonservatoriet. Här finns också ett av Högskolan Dalarnas campusområden med utbildningar i musik, media, design, vård och omsorg. Som arrangör för skid-VM vid fyra tillfällen kan Falun erbjuda en av Europas mest kompletta sport- och rekreationsanläggningar, Lugnet, med cirka 1 miljon besökare varje år. Stora internationella företag på orten är Arctic Paper Grycksbo AB, Cederroth International, NKT Cables AB (Ericsson), Dellner Couplers och Stora Enso AB. Kända varumärken är bland annat Falukorv, Falu rödfärg och Falu rågrut. 2001 fick Falun världsarvsstatus av Unesco.

Falun är Dalarnas residensstad, centralt belägen i Dalarna med två timmar till Stockholm och två timmar till fjällen. 

Det innebär att platsen är en av drygt 1 000 i världen som ska bevaras för all framtid. I Världsarvet Falun ingår gruvan, staden och det omkringliggande bergsmanslandskapet. En viktig del i Faluns stadsutvecklingsstrategi handlar om att öppna staden mot Faluån genom att tillgängliggöra de attraktiva ytorna runt ån för bostäder, affärslokaler och kontorsytor. Bland annat har busslinjer dragits om för att tillgängliggöra området. 2015 invigdes stadens nya Resecentrum, en nod för kollektivt resande som möjliggör effektivare pendling och minskade restider mellan Falun och omgivande orter.

58 340 Befolkning
17 Antal fastigheter
107 tkvm Uthyrningsbar yta
1 324 mkr Marknadsvärde
I närheten av FALUN Centrum
  • Våra fastigheter
  • Våra bostäder

För att din upplevelse på Diös.se skall bli så bra som möjligt tillämpar vi cookies. Läs mer om Cookies här.

Acceptera och stäng