Mora

Affärschef Mikael Hedh om Mora

Mora är ”Vasaloppets stad” och tävlingsorganisationens professionella arbete, med ständig produktutveckling, bidrar starkt till stadens tillväxt. Det är visserligen en liten stad, men tack vare det stora antalet tillresta arbetstagare, turister och motionärer har orten mycket stor potential.

Vi har ett högt tryck och stor efterfrågan på butikslokaler med många nya spännande uppslag. Vårt fokus ligger därför på att ytterligare bredda handelsutbudet med kompletterande caféer, restauranger och andra typer av serviceverksamheter. Vi för även en dialog med våra kontorshyresgäster om hur vi kan skapa ännu attraktivare och effektivare kontorsytor.

I maj 2018 flyttar Swedbank in i nya, moderna lokaler på Kyrkogatan. Det ser vi kommer att bidra till utvecklingen av Mora centrum. Moras fantastiska affärskultur ger oss dessutom ett drömläge när det gäller att etablera nya koncept.

Som centrum för friluftsliv, hantverk och industri lockar staden turister från världens alla hörn. De riktigt stora dragplåstren är Vasaloppet, sagolandet Tomteland, Dalahästtillverkningen och konstnären Anders Zorns bostad med tillhörande museum. 

Moras starka varumärke, skapat av unika upplevelseaktörer samt kulturhistoria, bidrar till att Mora i dag har ett utbud i paritet med betydligt större städer.

Det resulterar i ett högt handelsindex. Antalet gästnätter ökar för varje år och det stora antalet besökare genererar arbetstillfällen och en stark tillväxt inom tjänstesektorn. Kommunen har de senaste åren arbetat aktivt med att stärka och utveckla tillverkningsindustrin i Mora. Bland annat har man kartlagt industrins kompetensbehov på lång och kort sikt samt stärkt kopplingen mellan industriföretagen och skolsystemet.

Stadens idrottsprofil är stark tack vare det anrika Vasaloppet. 1922 arrangerades det första loppet mellan Sälen och Mora.Idag är Vasaloppet det äldsta, längsta och mest deltagartäta långloppet i världen. Mora kan idag erbjuda fem nationella gymnasielinjer inriktade på sport. Tack vare sin väl utbyggda infrastruktur utgör Mora ett regionalt nav där Mora-Siljans flygplats, Dalabanan och Inlandsbanan, E45, Riksväg 70, Riksväg 26 samt Länsväg 1012 (Vasaloppsvägen) bidrar till att överbrygga de geografiska avstånden till utbildning och jobb. Näringslivet präglas av den speciella ”Moraandan” som bygger på starka nätverk och en genuin vilja att utveckla Mora tillsammans.

20 369 Befolkning
12 Antal fastigheter
37 tkvm Uthyrningsbar yta
366 mkr Marknadsvärde
I närheten av MORA Centrum
  • Våra fastigheter
  • Våra bostäder

För att din upplevelse på Diös.se skall bli så bra som möjligt tillämpar vi cookies. Läs mer om Cookies här.

Acceptera och stäng