Skellefteå

Affärschef Maria Fjellström om Skellefteå

Skellefteå har en tydlig stadskärna med stor potential. De kommande åren vill vi satsa rejält här via nyförvärv, utveckling av befintligt bestånd och nybyggnation. Vi kommer att förnya handels- och serviceutbudet samt modernisera våra kontorslokaler. Vi planerar också nyproduktion av bostäder i kvarteret Polaris längs Kanalgatan.

I december i år kompletterade vi vårt befintliga bestånd i centrala Skellefteå med två kommersiella fastigheter, båda i direkt anslutning till befintligt bestånd. Förvärven ger oss ännu större möjligheter att bidra till ökade flöden och att utveckla ett mer levande centrum.

I samband med att Northvolt bygger sin nya batterifabrik på orten kommer behovet av bostäder, kontor, hotell och övrig service att öka markant. Vi vill ta en drivande roll i att möta den efterfrågan.

Målet är att vara 80 000 invånare år 2030. För att uppnå det planerar kommunen en förtätning av stadskärnan med minst 1 200 nya bostäder och 1 000 nya arbetsplatser. I Skellefteå verkar ett starkt och teknikintensivt näringsliv med flera framgångsrika företag, högt tekniskt kunnande och spetsteknologier. Staden kallas ofta "Guldstaden" på grund av gruvbolaget Boliden AB:s långvariga verksamhet och det berömda Skelleftefältet som är ett av världens mineralrikaste. På Campus Skellefteå, där både Luleå tekniska universitet och Umeå universitet bedriver verksamhet, sker forskning och utbildning inom bland annat trä, datorgrafik/datorspel, elkraft, omvårdnad och socialt arbete. Skellefteås arbetsmarknad återfinns till stor inom den privata sektorn med Boliden som den enskilt största privata arbetsgivaren.

Hösten 2018 etablerar sig den statliga myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, MFoF, i Skellefteå. Samtidigt planeras bygget av järnvägssträckan Norrbotniabanan, som kommer att möjliggöra persontrafik mellan norrlandskustens städer och en hållbar utveckling av områdets transporter. I september i år meddelade det svenska företaget Northvolt att de placerar sin fabrik för litiumjonbatterier för elbilar och lagring av energi, "Northvolt 1", i Skellefteå. Den totala investeringen fram till år 2023 beräknas vara 4 miljarder euro varav merparten investeras i Skellefteå. Inom några år räknar företaget att fabriken ska ha en kapacitet på 32 GWh och kunna sysselsätta över 2 000 personer.

72 723 Befolkning
15 Antal fastigheter
109 tkvm Uthyrningsbar yta
1 222 mkr Marknadsvärde
I närheten av SKELLEFTEÅ Centrum
  • Våra fastigheter
  • Våra bostäder

För att din upplevelse på Diös.se skall bli så bra som möjligt tillämpar vi cookies. Läs mer om Cookies här.

Acceptera och stäng