02 januari 2018

Northvolt kommer till Skellefteå

Företaget Northvolt har nu presenterat planen för att bygga motsvarigheten till Teslas Gigafactory, en jätteanläggning för tillverkning av litiumjonbatterier till elbilar.

Northvolt har nu bestämt plats för var fabriken ska ligga: Västerås och Skellefteå.

Skellefteå har närhet till råmaterial tack vare gruvindustrin och därför ska fabriken med batteritillverkningen ligga där. Upp till 2.500 arbetstillfällen kommer att skapas. 

Västerås har istället sin styrka i elektrifiering och processoptimering. Detta, plus att staden är bas för multinationella företag som ABB, gjorde att Northvolt beslutade att det skulle bli platsen för deras forsknings- och utvecklingsavdelning, inklusive en demonstrationslina. I Västerås kommer det att anställas upp till 400 personer.

– Det här är den ideala lösningen för Northvolt. Den uppfyller de grundläggande kraven för en storskalig batterifabrik, via tillgången till energi, infrastruktur och kompetent arbetsstyrka. Det kommer också hjälpa oss att skapa ett klassledande elektrifieringskluster för att utveckla miljövänliga och kostnadseffektiva batterier tillsammans med våra kunder och partners, säger Northvolts vd och grundare, Peter Carlsson.

Första spadtaget på fabriken i Skellefteå tas någon gång under andra halvåret 2018. Två år senare är första fjärdedelen av bygget klart och då börjar fabriken att producera åtta Gigawattimmars batterikapacitet årligen. När fabriken är helt färdigbyggd 2023 kommer produktionsvolymen att vara uppe i 32 Gigawattimmar årligen.