17 september 2020

Ett grönt odlarprojekt tillsammans med Ica i Åre

I september 2020 placerades en 13 meter lång fraktcontainer utanför ICA Åre, renoverad och utrustad med modern jordbruksteknik, som möjliggör intensiv odling året om. Det är ICA-handlaren Lars Ocklind som ligger bakom satsningen i samarbete med oss.

Freight Farms, det Bostonbaserade företaget som utvecklat containern, arbetar med att göra odling och och lokalproducerad mat mer lättillgängligt på urbana platser där vädret inte är optimalt för odling året runt. För Ica Åre möjliggör odlingscontainern lokalproducerad mat, som ett komplement till deras befintliga utbud, året om. En stor del av butikens sallat kommer komma från den egna odlingen utan transporter och med 90% mindre vattenanvändning än traditionell odling.

Tekniken bakom är avancerad och bygger på ett vertikalt hydroponiskt odlingssystem. I praktiken innebär det att plantorna sträcker sig från golv till tak i vatten som rinner genom kanaler och ingen jord behövs i systemet. I containern odlas grödorna i en helt kontrollerad miljö.

- Jag är stolt över att kunna berätta om vår satsning och ser fram emot resultatet. Vi väntar just nu på årets första skörd och att kunna visa vad vi jobbat med. Det ska bli kul att leverera lokalt nyskördat i vinter när det är kallt och fullt vinterlandskap utomhus. Ett stort tack till Diös som bidragit till att vi kunnat ställa upp odlingscontainern här, säger Lars Ocklind, ICA-handlare, Åre.

- Innovativa idéer som bidrar till stadsutveckling är viktiga och det vill vi vara med och stötta. Lars och hans team är förebilder när det kommer till nya spännande lösningar och vi ser fram emot att fortsätta följa projektet, säger Cristin Seger, förvaltare, Diös.

- Vi tror att odlingscontainern kommer belysa många problem som finns inom modernt jordbruk, så som vattenanvändning, långa transportsträckor och att vi konsumerar mat till stor del utanför vår odlingssäsong. Vi brinner verkligen för odling av grönsaker så självklart känns det spännande att få vara med i det här projektet, säger Martin Liljekvist, odlare, ICA

För att din upplevelse på Diös.se skall bli så bra som möjligt tillämpar vi cookies. Läs mer om Cookies här.

Acceptera och stäng