Samson Getu - redovisningsekonom

Samson är född och uppvuxen i den vackert belägna sjöstaden Awassa, som ligger i södra delen av Etiopien. Han flyttade till Sverige från Etiopien för cirka tre år sedan för att förenas med sin fru Kidest, som har bott i Sverige sedan 2013. Då Kidest kommer från Eritrea och Samson från Etiopien fick ingen av dem bosätta sig i varandras länder på grund av det då rådande kriget. Av den anledningen blev valet att flytta till ett nytt land självklart.

- Det är den största skillnaden mellan Sverige och Etiopien. Det är kallt här, men jag gillar det! Nu håller hela familjen på att lära sig vintersport eftersom det är helt nytt för oss. Vi tycker det är jättekul och helt underbart, säger Samson med ett leende.

SAMSON GETU - FÖRETAGSEKONOMEN FRÅN ETIOPIEN SOM ÄLSKAR SNÖ

Samson utbildade sig till företagsekonom vid Hawassa University och tog examen 2008. Kort efter att han tog sin examen fick han erbjudande om att arbeta som hotellchef i Syd Sudan, något han tackade ja till. Förutom hotellbranschen har han även arbetat inom finans och administration i hemlandet. Tiden i Syd Sudan var fantastisk på många sätt, mest eftersom han träffade sin fru Kidest där. År 2016, när Samson äntligen hade möjlighet att flytta till Sverige, var glädjen över att återförenas med Kidest ungefär lika stor som chocken över det kalla klimatet. 

Efter ett år i Sverige, som han ägnade åt språkstudier, fick Samson jobb som ekonomiassistent på Diös och möjlighet att fortsätta utveckla sin ekonomikarriär. 

- Det bästa med att arbeta på Diös är mina kollegor! De har hjälpt mig få ett socialt sammanhang och de är alla en stor inspiration för mig. Jag har läst företagsekonomi i mitt hemland och här får jag möjlighet att fortsätta utvecklas tillsammans med dem. De har, sedan dag ett, haft ett hjälpsamt förhållningssätt till mig som både ny i organisationen och i Sverige. 

Väl hemma efter avslutad arbetsdag möts Samson av sin familj som består av Kidest och deras två små barn Naomi och Nathanael, 5 och 2 år gamla. En stor del av familjens fritid ägnas åt det gemensamma intresset simning. Utöver det gillar Samson att löpa och läsa. 

Samsons framtidsplaner är att fortsätta utvecklas inom Diös som han beskriver som ett inspirerande fastighetsbolag med stark framåtanda och driv.

- Diös är en transparent arbetsplats vilket innebär att jag har goda förutsättningar att hålla mig välinformerad om vad som händer i organisationen i stort. Tack vare det vågar jag fatta egna beslut på rätt grunder och verkligen känna mig som en bidragande faktor till våra framgångar. Historiskt sett i min bakgrund är jag inte van det så det är ett privilegie, säger Samson Getu.