Det nya kvarterets första Söderbo

Under hösten och vintern fylls det nya kvarteret Söderbo med hyresgäster, liv och rörelse. Ljussken från fönstren i vintermörkret, trevliga möten med grannar i trapphuset och det trygga ljudet av en pulserande stad från balkongen - känslan när ett hus förvandlas till hem.

I början av augusti flyttade Söderbos allra första hyresgäst in - konstverket OVANFÖR. Den första av tre konstverk som tillsammans går under samlingsnamnet Söderbor. Konstverken föreställer fördolda ansikten där olika former letar sig ut ur huvudena. Vi bad konstnären Vanessa Sahlman berätta mer om hur hennes tankar gick när hon fick uppdraget att skapa Söderbokonsten:

”Människans hjärna är som en byggnad med olika rum för minnen, känslor och aktivitet. Inne i Söderbo utspelar det sig små scener i varje lägenhet där det kan vara helt olika känslor, ljud, energier och händelser samtidigt”

Vanessa Sahlman älskar arkitektur och hämtar inspiration till former från landskapet, det arkitektoniska och skulpturala. Hon beskriver att hon i sitt skapande hela tiden befinner sig i ett gränsland där hon gestaltar balansakten mellan individ och evighet. Inför skapandet av konstverken till kvarteret Söderbo formulerade hon en dikt som förmedlade hennes idé:

Rörelseriktningar i min lägenhet,
en annan riktning i våningen ovanför.
Ni under mig,
är för mig begravda, ni hör mina steg 
men ser mig inte.

Olika känslor samtidigt i en byggnad
Du allra längst upp,
hissen upp, vi har sex. 

I trapphuset är det tomt.

Olika energier i ett lägenhetshus. 
Ni grannar bredvid, 
ni hör kanske mitt skratt över stupet.
Ni grannar tror troligen skrattet 
är för ett skämt.

I utformningen av Söderborna skapade Vanessa först tre olika konstmotiv som sedan förstorades upp, skars ut i trä och målades för hand i husens tre färger.