Uthyrningspolicy

Varmt välkommen att söka en bostad hos Diös. Här värnar vi om alla människors lika värde och vill att du ska trivas lika bra i ditt nya hem som med oss på Diös. Självklart är du alltid välkommen att höra av dig till oss så fort du har frågor.

Uthyrning av våra lediga lägenheter

Vi vill skapa trivsamma bostadsområden med nöjda hyresgäster. Därför har våra bostadsuthyrare en gemensam uthyrningspolicy, som underlättar en rättvis och väl fungerande uthyrning.

Grundkrav på dig som vill hyra en bostad hos oss:

 • Du ska ha fyllt 18 år.*
 • Du ska inte ha några betalningsanmärkningar. Vi gör en kreditupplysning på alla blivande hyresgäster.
 • Du ska ha goda referenser från tidigare hyresvärd.
 • Du ska kunna betala hyran med din inkomst.**
 • Du ska enbart ha ett (1) förstahandskontrakt hos Diös.

 

*Gymnasiestuderande

Du som studerar på gymnasiet och inte har fyllt 18 år kan ändå få hyra en lägenhet hos Diös. Kravet är då att du lämnar en borgensman som säkerhet. Borgensmannen ska uppfylla samtliga krav som ställs på dig som sökande. Dessutom ska borgensmannens inkomst täcka både de egna och dina boendekostnader.

**Inkomst

När vi gör bedömningen av vad som är en godtagbar inkomst utgår vi från Konsumentverkets riktlinjer. De säger att cirka en tredjedel av din inkomst bör kunna gå till bostadshyra. Om du inte uppfyller kravet på en godtagbar inkomst kan du lämna en borgensman som säkerhet. Borgensmannen ska då uppfylla samtliga krav som ställs på dig som sökande. Dessutom ska borgensmannens inkomst täcka både de egna och dina boendekostnader.

Vi rekommenderar att du tecknar en hemförsäkring vid kontraktskrivningen. Den som står på hyreskontraktet är alltid ansvarig för det som händer i och omkring lägenheten.

 

Förmedling av våra lediga lägenheter

 1. Våra lediga lägenheter publiceras på www.dios.se under minst tre dagar.
 2. Under den tiden kan du anmäla ditt intresse för lägenheten.
 3. Genom ett slumpmässigt urval tar vi fram en (1) sökande som får möjlighet att titta på den lediga lägenheten.
 4. Den sökande som har valts ut bokar själv in en visning av lägenheten, inom sju dagar, med nuvarande hyresgäst.
 5. Vi meddelar ett svarsdatum då vi senast vill ha besked om du vill ha lägenheten eller inte. Om vi inte hör något från dig innan svarsdatumet tolkar vi det som att du tackar nej till lägenheten.   
 6. Därefter tar vi reda på om du uppfyller grundkraven för att hyra lägenheten. Det innebär att vi bland annat inhämtar en kreditupplysning och kontaktar referenser.
 7. Kontraktsskrivningen görs vanligtvis på ortens Diös-kontor. Då passar vi också på att gå igenom praktisk information som kan vara bra att ha för dig som är hyresgäst hos oss.

Vi sparar personuppgifter i enlighet med PUL. Läs mer om vad det innebär här: Länk till en sida om hur vi behandlar personuppgifter, både vad gäller ansökan och under kontraktstiden.

 

Övriga riktlinjer

Förtur till lägenhet

Vi erbjuder inga förturer.

Lägenhetsbyten

Vid lägenhetsbyten ska den tillträdande hyresgästen godkännas av oss utifrån våra grundkrav för uthyrning (se föregående sida). Observera att vi inte besiktar lägenheter som förmedlas via lägenhetsbyten. Tillträdande hyresgäst övertar alltså lägenheten i befintligt skick vid kontraktsskrivningen och övertar då även återställningsskyldigheten för aktuell lägenhet.    

Ladda ner blanket

Andrahandsuthyrning

Vid andrahandsuthyrning ska en skriftlig ansökan göras. 
Skäl för uthyrning får vara: 
- pröva samboförhållande
- studera eller arbeta på annan ort
- militärtjänst
- fängelsevistelse 

Vi godkänner endast 6 månader i taget. 

Ladda ner blanket

För att din upplevelse på Diös.se skall bli så bra som möjligt tillämpar vi cookies. Läs mer om Cookies här.

Acceptera och stäng