Busfrö - de Lämnade trygga anställningar för att driva hållbar butik

Annelie Wahlman och Emma Lilja jobbade tillsammans på stålföretaget Sandviks IT-avdelning i Sandvik i nästan 20 år. Under en gemensam konferens i södra Sverige för ett par år sedan fick de syn på en, för dem, okänd butikskedja som sålde begagnade kläder och prylar i modern klassisk butiksmiljö.

- Min första tanke var ”vad är det här?” Jag hade aldrig sett något liknande. Butiken var så fin och inspirerande och var långt ifrån så där ”sjaskig” som second hand-butiker kan vara. Här var det rent, fräscht och lyxigt, säger Emma Lilja.

- Jag håller med. Det ögonblicket gjorde ett så stort avtryck i oss båda att vi står här som franchisetagare till det butikskonceptet idag. Busfrö hade någonting helt nytt som vi aldrig hade sett tidigare. Det kändes som ett så fint sätt att shoppa utan att bidra till miljöförstörelse. Det tog oss ungefär tre minuter innan vi tittade på varandra och sa att vi måste ta med oss konceptet hem till Gävle, säger Annelie Wahlman.

Sagt och gjort. Väl hemma i Gävle kontaktade tjejerna Busfrös ledning och berättade att de var intresserade. Nu följde möten, avtal, genomgångar och planering. Till slut kände de sig redo att släppa sina trygga IT-jobb på Sandvik och kastade sig ut i handelsbranschen. 

Sommaren 2019 blev de erbjudna en lokal mitt i city av Diös och sedan dess har utvecklingsarbetet pågått i lokalerna. Nya ytskikt, ny planlösning och hållbar butiksinredning från Blocket.se och HEAB har monterats. 

Emma och Annelie brinner för sitt koncept och för att göra skillnad.

- Idag kan man handla nya fina kläder och prylar utan att de är nyproducerade. Vi har världens möjligheter till det så nu gäller det bara att vi förändrar våra attityder. Att etablera Busfrö är ett sätt för oss att möjliggöra för framtidens hållbara konsumtion för Gävleborna, säger Annelie.  

Busfrö är en fräsch, färgglad och modemedveten secondhandbutik. Kundgruppen består främst av modemedvetna föräldrar som vill köpa trendiga och fina kläder till sig själva och sina barn, till ett bra pris. Höga krav ställs på inlämnade plagg och det som inte kvalificerar in till den välsorterade butiken skänks till välgörande ändamål. Den som lämnar in kläder får behålla 40% av försäljningspriset, resten går till Busfrö.   

Butiken har hållit öppet för inlämning sedan i september och premiäröppningen planeras till mitten av december. 

- Vi hoppas på rusning och vi tror att det kommer bli det. Vi märker att intresset är stort och många är förväntansfulla. Det ska bli så spännande avslutar Emma Lilja. 

För att din upplevelse på Diös.se skall bli så bra som möjligt tillämpar vi cookies. Läs mer om Cookies här.

Acceptera och stäng