Diös lanserar Återbruk i samarbete med Diös

Som en del i att minska sina koldioxidutsläpp ökar Diös omfattningen av återbruk av material och lanserar nu Återbruk i samarbete med Diös. Programmet testas just nu i Åre och Östersund och planen är att expandera till fler Diösstäder under 2022.

I Diös utstakade klimatmål* är återbruk av material en viktig del. Återbruk i samarbete med Diös är ett återbruksprogram där material som inte längre används inom företaget samlas in och auktioneras ut på Tradera. Idéen kom från Diös Östersundsteam och programmet har testats i både Åre och Östersund, nu senast i samband med ombyggnationen av Klättermusens kontor i Produkthuset i Åre. Försäljningen på Tradera sköts tillsammans med Jämtlands auktionsbyrå. Planen är att lansera Återbruk i samarbete med Diös i samtliga Diösstäder.

 Projektet smygstartade i oktober förra året och redan efter första mötet med Jämtlands Auktionsbyrå insåg vi att det här var något vi alla brinner för. De hade tidigare erfarenhet från liknande återbruksförsäljningar och redan dagen efter var vi tillsammans på ett bygge för att se hur vi skulle få idén att flyga, säger Mathias Tallbom, förvaltare Diös Östersund.

  Vi ville hitta ett sätt att enkelt mäta hur mycket vi återbrukar. Genom detta program vi får dessutom pengar vid försäljning som kan gå till andra viktiga projekt och vi minskar kostnaderna för byggavfallet. Håll gärna utkik efter vår fina återbruks-container som just nu står på Söder i Östersund. Där i förvaras allt som auktioneras ut och det är också där köparna hämtar sina varor, säger Johannes Sjölander, projektledare, Diös Östersund/Åre.

Överskottet från försäljningen går till utvalda lokala projekt som ska främja hållbarhet ur antingen ett socialt, miljö- eller klimatperspektiv. Just nu går pengarna från försäljningen i Östersund och Åre till Martins Minnesfond. Martins Minnesfond ger gåvor till cancerdrabbade barn och ungdomar i Jämtland-Härjedalen. Gåvan är tänkt att sätta guldkant på tillvaron och skapa en rolig stund under en jobbig sjukdomstid.

*Diös har beslutat om ett långsiktigt klimatmål i linje med Parisavtalet om att begränsa den globala uppvärmningen till maximalt 1,5°C. Målet innebär att Diös ska halvera sina utsläpp inom scope 1 och 2 till senast 2030 för att nå nettonollutsläpp till senast 2045. Detta mål är granskat och godkänt av Science Based Targets initiative, SBTi.

För ytterligare information kontakta gärna:
Mathias Tallbom, förvaltare, Diös Östersund
Telefon: +46 10 470 96 10
E-post: mathias.tallbom@dios.se

Johannes Sjölander, projektledare, Diös Östersund/Åre
Telefon: +46 10 470 95 54
E-post: johannes.sjolander@dios.se

För att din upplevelse på Diös.se skall bli så bra som möjligt tillämpar vi cookies. Läs mer om Cookies här.

Acceptera och stäng