Frågor om din bostad

DIN BOSTAD

Här hittar du svar på många frågor som rör ditt boende. Vi vill att du ska trivas hos oss, så tveka inte att höra av dig om du har fler frågor eller funderingar som vi kan hjälpa dig med. 

BETALA HYRAN

Hyran betalas i förskott, senast sista vardagen före varje kalendermånads utgång. Du får hyresavierna kvartalsvis, en för varje månad. Betala gärna via autogiro. Har du inte fått din hyresavi är det viktigt att du hör av dig till oss.

AUTOGIRO

Autogiro innebär att hyran betalas automatiskt från ditt konto. Betalning via autogiro är enkelt och tidsbesparande. Allt du behöver göra är att se till att det finns pengar på ditt bankkonto senast en bankdag före förfallodagen. Om du är intresserad av autogiro, gå in på www.dios.se och ansök. 

AUTOGIRO BLANKETT

SEN MED HYRAN

Om hyran inte är betald inom avtalad tid kommer ingen betalningspåminnelse från Diös. Collector som sköter Diös kravverksamhet tar över hanteringen och skickar ut ett inkassokrav.

ADRESSÄNDRING

Tänk på att göra din adressändring på http://www.adressandring.se eller 020-97 98 99 senast fem arbetsdagar före inflyttningen för att ändringen ska gå igenom i tid. Kom också ihåg att flytta din hemförsäkring och beställ flytt av telefon och internetabonnemang.

BRANDSÄKERHET

Brandvarnare är ett måste i en lägenhet. Prova brandvarnaren en gång i månaden. Du ansvarar själv för byte av batterier. En rekommendation är också att ha en pulversläckare hemma. Några ytterligare åtgärder som minskar risken för brand är att dra ur elkablar ur kontakten när de inte används, regelbundet göra ren spisfläkten och hålla trapphuset rent från brännbart material.

SERVICEANMÄLAN

För bästa service gör din felanmälan på vår hemsida www.dios.se. Det går också bra att ringa oss på 0771-40 30 22. Om du ska lämna in en serviceanmälan, och redan är hyresgäst hos oss ber vi dig att logga in via Mina Sidor. Vi kan då enklare hjälpa dig och hantera dina uppgifter. 

BALKONG OCH MATTOR

Håll din balkong ren och snygg. Se till att ingenting riskerar att falla ner från balkongen som kan vålla skada. Att mata fåglar eller andra djur från balkongen kan dra till sig t ex råttor och duvor. När du städar balkongen, tänk på grannen under, att inte vatten rinner eller dammet yr. Skaka mattorna på gården, inte på balkongen.

TRAPPHUS OCH ENTRÉER

Ställ inte saker utanför dörren, i trapphus och entré. Cyklar, barnvagnar, skidor, skridskor och skor får inte hindra trappstädningen och än viktigare, inte hindra/ försvåra en eventuell utrymning eller utryckning av räddningstjänst vid brand eller olycksfall.

RÖKNING

Rökning är inte tillåtet i trapphus, hiss eller tvättstuga. Rökning på balkong eller uteplats kan störa dina grannar.

STÖRNINGSÄRENDEN

Om du upplever att din granne frekvent stör, ta gärna själv kontakt med grannen och påtala störningen. Om störningarna ändå fortsätter kontakta oss via felanmälan.

MOTORVÄRMARKABEL

Vi vill påminna om att du inte får lämna kvar motorvärmarkabeln i eluttagen på elstolparna när du kör iväg, det är förbjudet enligt svensk lag. Om barn leker med dessa kan det få katastrofala konsekvenser. Det är även förbjudet att dra ut elkabel från garage och fönster.

GRILLA PÅ BALKONGEN

Att grilla på balkongen kan medföra brandrisk. Rök och matos kan också störa dina grannar. Vill du grilla rekommenderar vi att du använder elgrill, alternativt att du grillar på lämplig plats på gården.

OHYRA

Ohyra är ovanligt, men om du skulle få ovälkommet besök, kontakta omedelbart Diös serviceanmälan.

CYKEL OCH BIL PÅ OMRÅDET

Bostadsområdet är ett bilfritt område, det gäller även mopeder, motorcyklar och snöskotrar. Föräldrar ska inte behöva oroa sig för sina lekande barn på gården. Undantag kan göras vid speciella situationer, till exempel vid i- och urlastning från bilen, vid flyttning eller extra stora inköp. Då gäller 10 minuters gräns från att du lämnar bilen tills att du är tillbaka.

HUNDAR OCH KATTER

Som djurägare ska du ta ansvar och visa hänsyn till andra. Hundar och katter får inte rastas på områdets innergårdar, som ju är en uppskattad lekplats för barnen. Om olyckan trots allt är framme ska du alltid ha en plastpåse till hands. Tänk även på att många människor är rädda för djur och lider av allergi och måste undvika kontakt med djur.

För att din upplevelse på Diös.se skall bli så bra som möjligt tillämpar vi cookies. Läs mer om Cookies här.

Acceptera och stäng